امروزه پیشرفتهایی که در حوزه تکنولوژی اتفاق افتاده به میزان زیادی روی صنعت حملونقل اثرگذار بوده و باعث پیشرفت این صنعت شده است. استفاده از IoT در حملونقل کمک میکند تا صنایع و سازمانها بتوانند محصولات خود را به شکل بهینهتری جابهجا کرده، در این مقاله نقش، اهمیت و کاربردهای IOT در صنعت حملونقل هوشمند رو بیان کردیم.
حملونقل هوشمند چیست؟
اگر بخواهیم به نقش اینترنت اشیا در صنعت حملونقل بپردازیم ابتدا باید تعریف دقیقی از حملونقل هوشمند ارائه دهیم. در واقع حملونقل هوشمند شامل وسایل نقلیه مجهز به Wi-Fi یا سنسورهای دیگر برای متصلشدن به اینترنت هستند.
تسلا یکی از شرکتهای پیشرو در حوزه طراحی خودروهای هوشمند است که توانسته در این زمینه سروصدای زیادی به پا کند. خودروهای طراحی شده شرکت تسلا دارای یک سیمکارت رایگان و اینترنت نامحدود برای مشتریان خود هستند که سوخت این خودروها نیز از برق تأمین میشوند.
زمانی که شما درون این خودرو بنشینید به جز برف پاکن و فرمان، هیچ دکمه دیگری را نخواهید ندید و تمامی جزئیات از طریق مانیتور این خودرو کنترل میشود. بهعنوانمثال زمانی که شما مقصدی را برای خود تعیین کنید، سیستم خودروی هوشمند، سفر را برای شما برنامهریزی میکند. برنامه این سفر شامل مکانهایی است که باید توقف داشته باشید و خودرو خود را شارژ کنید. در ادامه بیشتر درباره کاربرد و نقش اینترنت اشیا در صنعت حملونقل هوشمند صحبت خواهیم کرد.
اینترنت اشیا یا IOT چیست؟
اینترنت اشیا یا دادههای اشیا مخفف Internet of things است که در ابتدای دهه ۹۰ میلادی توسط کوین اشتون مطرح شد و دنیای ارتباطات را دگرگون کرد. در مفهوم تخصصی به جمعآوری هرگونه داده و دیتای مفید از اجسام و اشیا پیرامون ما، اینترنت اشیا میگویند و در مفهوم عام، شامل هر چیزی است که قابلیت اتصال به اینترنت را دارد. شبکه اینترنت اشیا از تعداد بیشماری دستگاه بیسیم و حسگرهای گوناگون تشکیل شده است که در هر زمان و مکانی قادرند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. در این شبکه ما میتوانیم رفتار خود را بر اساس اطلاعاتی که از اشیا به دست میآوریم، تنظیم کنیم. فراگیرشدن شبکه اینترنت جهانی و استفاده عموم مردم از تلفنهای همراه و انواع حسگرها، منجر به رشد و گسترش شبکه اینترنت اشیا شد. در این علم، اطلاعات توسط سنسورهای مختلف، نرمافزارها و سختافزارها جمعآوری میشوند و پس از تحلیل و بررسی، بهصورت دادههای مفید در اختیار ما قرار میگیرند. در واقع این شبکه از سه جزء کلی تشکیل شده است:
نقش اینترنت اشیا در حملونقل هوشمند
اینترنت اشیا، قابلیت تأثیرگذاری بر خودروهای هوشمند خصوصی و عمومی را دارد. خودروهای هوشمند، به حسگرهای متعددی متصل هستند که دادههای تهیه شده توسط آنان همواره در دسترس است. دسترسی بیسیم و آسان به این دادهها در زمان بروز سانحه، بسیار ارزشمند است. در واقع گسترش علم اینترنت اشیا موجب تبدیلشدن ناوگانهای حملونقل به رایانههایی متحرک شده است. پیشرفتهای فناوری و افزایش سرعت ارتباطات، موجب برقراری ارتباط میان تمامی وسایل نقلیه شده است. این امر مانع نیاز به دخالت انسانها در کنترل و مدیریت وسایل نقلیه شده و تحول عظیمی را در صنعت حملونقل به وجود آورده است. در ادامه به بررسی مهمترین تأثیرات شبکه اینترنت اشیا در صنعت حملونقل میپردازیم:
سنسورهای نصب شده در موتور خودرو، سیستمهای تعلیق، لاستیک، دوربین و...دادههای گوناگونی را دریافت کرده و بهوسیله سیستم هوشمندسازی وسایل نقلیه، ناوگان را به هم متصل میکند. این دادهها از ارزش بسیاری برخوردار هستند و موجب بهبود ایمنی و افزایش راندمان ناوگان میشود.
سلامت رانندگان، سلامت خودروها و کیفیت رانندگی، مواردی هستند که امنیت ناوگان را تأمین میکنند. دادههایی که سنسورهای گوناگون به سیستم مرکزی خودروهای هوشمند ارسال میکنند، توانایی بهبود عملکرد این بخشها و افزایش امنیت اتومبیل را دارد.
اهمیت استفاده از اینترنت اشیا در حملونقل
بهطورکلی صنعت حملونقل و لجستیک از گذشتههای دور همواره دارای چالشهای بسیار زیادی بوده و به دنبال راهکارهایی مؤثر برای غلبه بر این چالشها بوده است. از جمله مهمترین این چالشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مزایای استفاده از اینترنت اشیا در حملونقل
حملونقل مبتنی بر اینترنت اشیا (IoT) میتواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد که از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سیستم ارتباطی: داشتن یک سیستم ارتباطی مؤثر بین رانندگان کامیون و خودروها و البته مدیران میتواند باعث عملکرد هرچه بهتر آنها شود.
رصد موقعیت مکانی: امروزه از فناوریهای نوین مانند GPS برای نظارت بر مکان فعلی وسایل نقلیه استفاده میشود. این تجهیزات تضمین میکنند که محموله مدنظر در زمان مشخصشده به مقصد میرسد و تحویل داده میشود. همین ویژگی نیز به شرکتهای لجستیک اجازه میدهد تا زمان تحویل را تخمین زده و وسایل نقلیه خود را بر همین اساس تنظیم کنند.
نظارت بر زنجیره تأمین: صنعت لجستیک توسط سیستمهای نظارت بر زنجیره تأمین بلادرنگ پشتیبانی میشود. این سیستمها میتوانند بهراحتی هرچه تمام عملیات سادهسازی را در فرایندهای زنجیره تأمین انجام دهند.
کاربردهای اینترنت اشیا در صنعت حملونقل
امروزه نقش اینترنت اشیا در حملونقل هوشمند و تدارکات بسیار تأثیرگذار است؛ زیرا با استفاده از تکنولوژی IOT، دیجیتالسازی خدمات صنعت لجستیک رشد سریعتری داشته و امکان اتوماسیون، سازماندهی و کنترل از راه دور فرایندها امکانپذیر شده است.
انبارداری هوشمند
از گذشته تا کنون همیشه کنترل موجودی و انبارداری یکی از مهمترین و سختترین کارها در تمام سازمانها بوده است؛ اما با ورود اینترنت اشیا در صنعت حملونقل، مدیریت وسایل نقلیه و سایر برنامهها، از طریق تنظیم سنسورهای کوچک بهراحتی قابلردیابی است. بر همین منوال شرکتها و سازمانهای مختلف میتوانند موجودی کالا، موقعیت و وضعیت آنها را با استفاده از این سنسورها تحت نظارت خود قرار دهند.
در واقع از کاربردهای اینترنت اشیا در انبارداری میتوان به استفاده از دستگاههایی که امکان ثبت دقیق ورود و خروج کالا را دارند، سنسورهای کنترل هوا برای تضمین وضعیت کالا، سنسورهای حجم و وزن در قفسهها، سنسورهایی برای تشخیص دردسترسبودن فضا، عینک و برچسبهای هوشمند که مکان دقیق کالا را در انبار شناسایی کنند اشاره کرد.
بستهبندی
یکی از چالشهای همیشگی سیستم حملونقل، کنترلکردن وضعیت ارسالی و دریافتی بستهها است. حال امروزه و به کمک این تکنولوژی، تگهایی روی بستهبندیها قرار میگیرد که بهواسطه آن میتوان بستهها را از انبار تا زمان رسیدن به مقصد کنترل کرد.
درون این تگها شامل اطلاعاتی درباره شرایط نگهداری، تاریخ تولید و انقضای محتویات درون آن بسته هستند. با استفاده از این تگها میتوان بستهها را در طول مسیر از نظر رطوبت و دما کنترل کرد و از سالم رسیدن آنها اطمینان حاصل کرد. همچنین اگر هر گونه آسیبدیدگی یا مورد سرقت قرار گرفت، بهسرعت به افراد مربوطه بهسرعت اطلاعرسانی خواهد شد.
تعمیر و نگهداری خودروها
یکی از هزینههای سنگین در سیستم حملونقل، بازدید دورهای و تعمیر خودروها است؛ اما امروزه با کمک تکنولوژی اینترنت اشیا و جاسازی سنسورهای مختلف در خودروها میتوان به طور دائم از وضعیت موتور، لاستیکها، ترمز و سایر عناصر مهم اطلاع پیدا کرد و قبل از بروز حادثه و هزینههای سنگین قطعات موردنیاز را تعمیر کرد.
ردیابی موقعیت مکانی
یکی از چالشهای همیشگی مردم این است که اتوبوس یا مترو چه زمانی به ایستگاه مدنظرشان خواهد رسید. در این شرایط نقش اینترنت اشیا در صنعت حملونقل بسیار پررنگ خواهد بود و با استفاده از این تکنولوژی میتوان هوشمندسازی سیستم حملونقل را بهراحتی انجام داد. بدین ترتیب شرکتهای ناوگان حملونقل عمومی میتوانند محل بارگیری وسایل نقلیه، مدت زمانی که برای رسیدن به مقصد لازم دارند، زمان برگشت و… را ردیابی و در اپلیکیشنهای مخصوص شهری به شهروندان اطلاعرسانی کنند.
مسیریابی جادهها
یکی از مزایای اینترنت اشیا این است که با کمک تجهیزات محیطی، اطلاعات و آمار دقیقی را از تراکم ترافیکی و شرایط جادهای به پلیسان راهور ارائه میدهد. این اطلاعات به مدیران ناوگان حمل و نقل کمک میکند تا گرههای ترافیکی را باز کنند. همچنین رانندگان کامیونها و باربریها با اطلاع از حجم ترافیک مسیرهای مناسبتری انتخاب میکنند و بستهها سریعتر و بدون هیچگونه مشکلی به دست گیرندهها خواهد رسید.
تجزیهوتحلیل و پیشبینی
یکی از مهمترین کاربرد اینترنت اشیا در صنعت حملونقل، تجزیهوتحلیل پیشبینی از شرایط است. با استفاده از این تکنولوژی میتوان دادهها و اطلاعات بسیار زیادی را جمعآوری و تحلیل و بررسی کرد. سپس با استفاده از آنها تصمیمگیریهای مفیدی برای بهبود فرایند و حتی تغییر استراتژی میتوان انجام داد. بهعنوانمثال با جمعآوری دادههای حسگرهای مختلف و بررسی آنها میتوان به اطلاعات مفید زیادی از وضعیت خودروهای حاضر در ناوگان حملونقل عمومی به دست آورد.
نتیجهگیری:
در این مقاله ایران ترابر به بررسی نقش، اهمیت و کاربردهای IOT در صنعت حملونقل هوشمند پرداخته است. همانطور که میدانید زندگی روزمره ما بر اساس حملونقل در جریان است و اگر روزی اخلالی در این سیستم رخ دهد مشکلات زیادی برای زندگی ما ایجاد میشود. به همین دلیل اهمیت استفاده از تکنولوژی و آپدیت بودن این سیستم میتواند برای پیشرفت کشور بسیار حائز اهمیت باشد؛ بنابراین اینترنت اشیا در حملونقل دارای کاربردهای زیادی است که از جمله آنها میتوان به مدیریت بهینه ترافیک و... اشاره کرد. استفاده از تجهیزات اینترنت اشیا میتواند به کاهش هزینهها در صنعت حملونقل کمک کرده و باعث بهینهسازی هرچه بیشتر عملیات جابهجایی محصولات مختلف شود.
Copyright © Iran Trabar.تمامی حقوق مادی و معنوی متعلق به شرکت زرین ترابر فناور گستر میباشد
افزودن نظر